НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти денної форми навчання (зі змінами згідно Рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради №169 від 30.04.2020 року)

Для родинного перегляду

Про здорове і раціональне харчування

 

 ВИТЯГ

із Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2205 від 25.09.2020р., зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1111/35394)

 Додаток 11
до Санітарного регламенту для закладів
загальної середньої освіти
(пункт 11 розділу VI)

ВИМОГИ
до організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин

  1. Особливі дієтичні потреби учнів закладів освіти підтверджуються медичною довідкою, що видана сімейним лікарем чи педіатром, де зазначено особливі дієтичні потреби учня із встановленням відповідного діагнозу.
  2. Індивідуальне харчування для учнів з особливими дієтичними потребами повинно бути організоване з урахуванням рекомендацій щодо обмеження/виключення відповідних харчових продуктів, напоїв та страв зазначених у медичній довідці.
  3. Енергетична та поживна цінність харчування для учнів з особливими дієтичними потребами повинна відповідати віковим та статевим нормам та повинна бути забезпечена адекватною заміною тих харчових продуктів, напоїв та страв, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

 

Вимоги щодо забезпечення санітарного законодавства на харчоблоках закладів освіти

 

Контроль за якістю харчування

Права батьків

НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладу впроваджує та постійно підтримує функціонування принципів системи HACCP на харчоблоці:

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. 

  1. Здійснюється контроль за станом:

  • приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування 
  • комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  • води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
  • поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
  • здоров’я та гігієни персоналу.
  • збору та видаленням сміття з потужності.
  • боротьби зі шкідниками, запобігання їхній появі, засоби профілактики
  • зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
  • специфікації (вимог) до сировини та контроль за постачальниками.
  • зберігання та транспортування.
  • технологічних процесів.
  • інформування споживачів.